Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Jednym slowem dostalas zwolnienie lekarskie juz po zakonczeniu kontraktu?
Jezeli tak, to watpie czy cos w NAV wywalczysz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Diana Hofman
(DianaHofman)
Nowicjusz
Elise napisał:
Jednym slowem dostalas zwolnienie lekarskie juz po zakonczeniu kontraktu?
Jezeli tak, to watpie czy cos w NAV wywalczysz.

Na to konkretne pytanie odpowiem: NIE.
Data zwolnienia zawierała się w okresie zatrudnienia. Faktem jest że kontakt jako mój pierwszy był czasowy, 3 mc kiedy to miałam sie sprawdzić.

Generalnie w samym piśmie wytykają mi:

Du var ansatt i et tidsbegrenset aebeidsforhold med varighet under seks mander. I et slik arbeidsforhold har du rett lit sykepenger sa lenge de var avtalt arbeid.

Retten til sykepenger etter siste avtalte arbeidsdag er avhengig av inntekstap. Du har ikke hatt inntekt i Norge i de siste arene for dette a aebeidsforholdet. Det er ikke godtgjort at du hadde jobbet videre etter avtaleslutt. Du har ikke hatt inntektstap pa grunn av sykdom.
Vi har kommet fram til at du ikke har ertt til sykepenger. Vi har derfor avslatt soknaden din.

Ktoś to rozumie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Pewnie chodzi o to, ze jak kontrakt wygasa, to meldujesz sie do NAV jako bezrobotna.
Jezeli przysluguja ci dagpengen, to placa ci je w czasie zwolnienia chorobowego i jako, ze nie jestes zdrowa, to nie ciagaja ciebie na roznego rodzaju spotkania - czyli jestes dalej na zwolnieniu lekarskim.
Jezeli natomiast nie przysluguja tobie dagpenger, to nie mam zielonego pojecia.

W tego typu pismach NAV ma czesto tendencje do powolywania sie na roznego rodzaju paragrafy.
Czy w liscie do ciebie przytoczyli jakies i jak tak, to jakie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Diana Hofman
(DianaHofman)
Nowicjusz
Elise napisał:
Pewnie chodzi o to, ze jak kontrakt wygasa, to meldujesz sie do NAV jako bezrobotna.
Jezeli przysluguja ci dagpengen, to placa ci je w czasie zwolnienia chorobowego i jako, ze nie jestes zdrowa, to nie ciagaja ciebie na roznego rodzaju spotkania - czyli jestes dalej na zwolnieniu lekarskim.
Jezeli natomiast nie przysluguja tobie dagpenger, to nie mam zielonego pojecia.

W tego typu pismach NAV ma czesto tendencje do powolywania sie na roznego rodzaju paragrafy.
Czy w liscie do ciebie przytoczyli jakies i jak tak, to jakie?

Dzięki za zainteresowanie.

Jasne że wskazali: Całą ostawę o ubezpieczeniu zdrowotnym
Lov om folketrygd (folketrygdloven).
Del IV. Ytelser ved sykdom m.m.
Kapittel 8-30. Sykepenger.

Jednocześnie piszą, ze nie pracowałam pół roku, a nie składam podania o macierzyński itp.

Generalnie, czepiają się okresu nabywania uprawnień, gdy sami w cytowanej ustawie piszą:
§ 8-2.Opptjeningstid
For å få rett til sykepenger må medlemmet ha vært i arbeid i minst fire uker umiddelbart før han eller hun ble arbeidsufør (opptjeningstid). Fravær i et arbeidsforhold uten gyldig grunn regnes ikke med i opptjeningstiden.
Likestilt med forutgående arbeid er tidsrom da medlemmet har mottatt en ytelse til livsopphold etter kapittel 4, 8, 9 eller 14.

Czyli aby stać sie uprawnionym do świadczenia należy pracować nie przerwanie przez minimum 4 tygodnie

A oni pisza mi coś o pół roku. Nic z tego nie rozumiem. :/

Też ktoś ma wrażenie że coś kręcą?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Zloz skarge. Podkresl w niej, ze przepracowalac wymagane 4 tygodnie i ze zwolnienie lekarskie dostalas bedac jeszcze zatrudniona oraz napisz, ze to wlasnie twoja choroba byla przyczyna nieprzedluzenia ci kontraktu probnego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Diana Hofman
(DianaHofman)
Nowicjusz
Elise napisał:
Zloz skarge. Podkresl w niej, ze przepracowalac wymagane 4 tygodnie i ze zwolnienie lekarskie dostalas bedac jeszcze zatrudniona oraz napisz, ze to wlasnie twoja choroba byla przyczyna nieprzedluzenia ci kontraktu probnego.

Właśnie się do tego zbieram. Dziękuję za radę Elise. Wszelkie pomysły są mile widziane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
Marta F
(MartaF)
Nowicjusz
Składając skargę w NAV, proszę też pamiętać o tym, aby zaznaczyć, że zwolnienie lekarskie było skutkiem wypadku przy pracy w Norwegii. Pracownicy, którzy ulegli wypadkom podczas wykonywania pracy w Norwegii są szczególnie chronieni przez norweskie prawo. Dlatego też b.ważne jest, aby zgłosiła Pani wypadek w NAV, jeśli jeszcze Pani tego nie zrobiła (jest to obowiązek pracodawcy, ale jeśli tego nie zrobił może zrobić to Pani samodzielnie).

Więcej informacji na temat praw pracownika po wypadku przy pracy w Norwegii znajduje się na tej stronie oraz w artykule 11 wskazówek, jak postępować w razie wypadku przy pracy.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
bzdura dokad nie dostanie vetak om yrkeskade to nie ma zadnych praw jako poszkodowana w wypadku w pracy

i nadal musi placic za wizyty u lekarza za lekarstwa i rechabilitacje

samo zgloszenie nic jej nie daje
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Diana Hofman
(DianaHofman)
Nowicjusz
cysiek2 napisał:
bzdura dokad nie dostanie vetak om yrkeskade to nie ma zadnych praw jako poszkodowana w wypadku w pracy

i nadal musi placic za wizyty u lekarza za lekarstwa i rechabilitacje

samo zgloszenie nic jej nie daje

Cysiek2 , ale ja nie chcę zgłaszać tego jako wypadek w pracy. Między innymi z powodów osobistych. Myślę że nie robiąc problemu szefowej, da mi w przyszłości szanse na pracę u Niej.
Twierdzisz tym samym że nie należy mi się chorobowe? Możesz konkretnie wskazać dlaczego??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
dla wlasnego dobra zglos wypadek
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok